Vendi ku vdesin 5000 të burgosur çdo vit

Një në çdo pesë të dënuar në burgun kombëtar të ishujve Filipines humbin jetën çdo vit, sipas zyrtarëve të burgut.

Përveç kësaj, zyrtarët e burgut përmenden shpesh për përfshirje në skandale e korrupsione të ndryshme.

Në vitin 1993, një ish kryetar bashkie i arrestuar për vrasje dhe përdhunim u tha se mund të lirohej . Ndërsa një tjetri i ishte ulur dënimi për 970 dollarë.

Kushtet janë të tmerrshme. Një dhomë mban deri në 85 të burgosur. Ndërsa qelitë e mëdha, të nërtuara për të mbajtur 30, mbajnë në fakt 130.

Disa kritikë thonë se mbipopullimi është ndikuar edhe nga lufta e Dutertes ndaj drogës, por OKB bën thirrje se po shkelen shumë të drejta njeriu.

Në maj të vitit 2018 u tha se ishujt Filipine kishin rreth 188.278.

Shpërndaje