Inteligjenca artificiale zgjidh problemin e lajmeve të rreme

Këtë vit, në fillim të nëntorit, mbahen zgjedhjet presidenciale në SHBA.

Viti i kaluar u shënua nga një fushatë parazgjedhore përplot me “lajme të rreme” që rezultuan që lajmet e rreme u zbuluan dhe u eliminuan gjithnjë e më shumë nga rrjetet sociale dhe platformat e tjera.

Në SHBA, veçanërisht në vitin e zgjedhjeve dhe në të gjithë botën, publiku është i polarizuar nga dy anë politike.

Shpesh njerëzit në internet, mbase edhe pa vetëdije, mbyllen në dhomat e tyre duke ndjekur persona dhe media vetëm nga spektri i tyre politik. Kjo çon në polarizim dhe radikalizim të mëtejshëm të qëndrimeve, dhe është gjithnjë e më e vështirë të peshoni se cilat lajme janë të njëanshme dhe cilat japin informacion më objektiv.

‘The Bipartisan Press’ përpiqet të sjellë histori dhe lajme të ekuilibruar në portalin e saj dhe të jetë sa më transparente sa i përket pikëpamjeve politike të autorëve të saj.

Për këtë qëllim, ata kanë trajnuar një sistem të inteligjencës artificiale që është në gjendje të “lexojë” tekstin dhe të përcaktojë se sa i njëanshëm është, si dhe se çfarë opsioni politik po mbështetet. Ajo funksionon vetëm në gjuhën angleze dhe vetëm për raste amerikane, transmeton KosovaPress.

Nëse futni ndonjë tekst politik në sistemin e tyre, ai do ta analizojë atë dhe brenda disa sekondave i jepni një rezultat paragjykimi midis -1 (plotësisht i majtë, demokratik) dhe 1 (plotësisht i djathtë, republikan). Devijimi më i madh nga zero do të nënkuptojë gjithashtu një objektivitet më të madh të tekstit.

Sistemi është i bazuar në mësimin e makinerive, bibliotekat Tensorflow dhe Pytorch, të trajnuara në dhjetëra mijëra tekste, dhe thuhet se ka një saktësi prej 96 për qind.

Nëse ndiqni skenën politike amerikane, mund ta provoni vetë sistemin në këtë adresë: https://www.thebipartisanpress.com/digital-trend-bias-demo/

Shpërndaje