Fakte që shpjegojnë pse disa çifte ndahen dhe pse të tjerët festojnë përvjetorë të shumtë së bashku

Shumë njerëz e dinë statistikën e keqe: 50% e martesave përfundojnë në divorc. Por, psikologët pohojnë se nuk duhet të jetë kështu dhe se rreth 75% e çifteve të martuara kanë një shans të qëndrojnë së bashku për tërë jetën.

Bright Side shpreson që faktet e mbledhura këtu në lidhje me martesën dhe divorcin do t’ju ndihmojnë të krijoni një marrëdhënie vërtet të lumtur.

Shumë çifte janë të sigurt se nëse jetojnë së bashku para martesës, ata do të mësohen me njëri-tjetrin dhe do të kenë një martesë më të mirë. Në fakt, të jetosh së bashku para martesës e bën martesën më pak të qëndrueshme dhe rrit mundësinë e shkurorëzimit.

Shkencëtarët zbuluan se sa më shumë para harxhon një çift në ceremoninë e dasmës, aq më e lartë është shansi që martesa të prishet. Gjithashtu, nëse unaza është shumë e shtrenjtë, shanset janë që martesa të mos zgjasë.

Lajm i mirë: i njëjti studim tregon se një muaj mjalti me shërbime të plota përmirëson marrëdhëniet midis bashkëshortëve. Pra, është më mirë të shpenzoni paratë në një udhëtim, sesa në një ceremoni të madhe ose unaza shumë të shtrenjta.

Psikologët rekomandojnë të llogarisin raportin e ndërveprimeve pozitive dhe negative në një çift. Një konflikt është një ndërveprim negativ dhe të shkosh diku së bashku, një darkë romantike ose një bisedë e mirë janë shembuj të bashkëveprimeve pozitive. Çiftet e lumtura kanë një raport 5: 1, kështu që ata kanë 5 ndërveprime pozitive për secilin negativ. Sa më i ulët numri i parë, është më i keq për martesën.

Në një martesë, është e rëndësishme t’i jepni lirinë partnerit tuaj. Por, mos harroni se shumë aktivitete jashtë martese e shkatërrojnë atë. Gjithashtu, nëse njëri prej partnerëve ka shumë nevojë për vëmendje në mediat sociale, kjo është e keqe për martesën.

Aktiviteti i tepërt i njërit prej bashkëshortëve e bën tjetrin të dyshimtë. Shumë njerëz fillojnë të mendojnë për divorcin vetëm sepse partnerët e tyre kalojnë shumë kohë në telefonat e tyre.

Shumica e njerëzve mendojnë se fëmijët e bëjnë një martesë më të fortë. Në familjet me fëmijë, ka më shumë konflikte sepse shumica e burrave bëhen të pakënaqur me martesën e tyre pasi lind një fëmijë.

Një tjetër mendim popullor është se sa më shumë fëmijë, aq më pak mundësi divorci.

Fëmija i parë zvogëlon mundësinë e divorcit me 30%, fëmija i dytë dhe i treti nuk kanë të njëjtin efekt. Megjithatë, çiftet me fëmijë kanë më shumë konflikte, por martesat e tyre janë më të forta.

Bashkëshortët që përdorin fjalët “ne” dhe “e jona”, më shumë se “unë” dhe “imja” janë më të lumtur dhe shkurorëzohen më rrallë.

Shikimi i komedive romantike së bashku është një mënyrë e shkëlqyeshme për t’u afruar, për të diskutuar me siguri problemet familjare, madje dhe për të shmangur divorcin.

Shpërndaje

Comments are closed.