Erdogan lavde vaksinës turke: Inshallah në fund të dhjetorit nisim me aplikimet e para

Erdoğan gjatë mbledhjes së partisë së tij AK Parti në Kuvendin e Madh Popullor të Turqisë (TBMM) në Ankara duke folur Duke vlerësuar punimet për zhvillimin e vaksinës kundër COVID-19 të vendeve tjera, ai tha se janë duke ndjekur prej afër të gjithë vaksinat e zhvilluara në Kinë, Rusi, Amerikë dhe Evropë.

Inshallah deri ka fundi i muajit të ardhshëm shpresojmë të jemi në gjendje të bëjmë aplikimet e para në vaksinë. Më e rëndësishme me vaksinën tonë kemi arritur në një vend të rëndësishëm. Më së voni deri në prill planifikojmë që vaksinën që jemi duke e zhvilluar ta sjellim në nivelin e zbatimitu shpreh Erdoğan duke bërë thirrje që studimet e vaksinës të mos flijohen për ambicie politike ose tregtare, por të jenë pronë e përbashkët e mbarë njerëzimit.

Vaksinën tonë që e zhvillojmë shpresojmë ta ofrojmë në shërbim të mbarë njerëzimit në kushtet më të përshtatshme shtoi ai.

Një sistem që nuk i shërben njerëzimit nuk ka shancë për sukses.

Presidenti turk gjatë fjalimit të tij u përqëndrua edhe në Samitin e Liderëve të G-20 Riad që u zhvillua në një periudhë kur njerëzimi luftën kundër pandemisë së koronavirusit në mënyrë online

Një sistem që nuk i shërben njerëzimit, nuk i jep qetësi, mirëqenie dhe vlerë, që nuk vendos drejtësi dhe siguri nuk ka shancë për sukses. Arkitektura ekonomike globale aktuale, bazuar në ambicie, dominim, padrejtësi dhe rentë, nuk mund të mbrojë as njeriun dhe as natyrëntha presidenti Erdoğan.

Erdoğan gjithashtu vuri në duke se do të ishte një qasje e cekët që numri i afro 1,5 milionëve të vdekjeve në të gjithë botën të lidhen vetëm me efektin vdekjeprurës të virusit. “Struktura e deformuar e sistemit global, e cila prodhon probleme në vend të zgjidhjeve dhe që i thellon problemet, gjithashtu kontribuon në formimin e kësaj pamje të tmerrshmetha ai

Presidenti Erdoğan gjithashtu komentoi edhe zhvillimet e fundit në lidhje me Malësinë e Karabakut. Falë mbështetjes së vendit tonë ka përfunduar pushtimi armen në Karabak, që është tokë e Azerbajxhanit. Shpresat për një zgjidhje të përhershme u rritën për herë të parë u shpreh presidenti.

Marrëdhëniet midis Armenisë dhe Azerbajxhanit mbi Malësinë e Karabakut kanë mbetur të tensionuara që nga viti 1991, kurse përplasjet e reja shpërthyen më 27 shtator.

Që atëherë, Armenia ka sulmuar vazhdimisht civilët dhe forcat azerbajxhanase, madje duke shkelur tri marrëveshje të armëpushimit humanitar.

Më 10 nëntor, të dy vendet nënshkruan marrëveshjen për një zgjidhje afatgjatë dhe gjithëpërfshirëse të konfliktit tre dekadësh.

pas marrëveshjes, është paraparë një armëpushim i plotë dhe përfundim i luftimeve që zgjatën më shumë se 6 javë. Gjatë kësaj periudhe, Azerbajxhani çliroi pothuajse 300 vendbanime të okupuara, përfshirë qytetin strategjik Shusha.

Po fillojmë një mobilizim të ri të investimeve.

Erdoğan mes tjerash foli edhe në lidhje me zhvillimet ekonomike në Turqi.

Ne po fillojmë një mobilizim të ri të investimeve, prodhimit, eksportit, punësimit në ekonomi. Pas bisedimeve të buxhetit ne do të zbatojmë një nga një reformat gjithëpërfshirëse në këtë drejtim”, tha Erdoğan në lidhje me masat e fundit të marrë për ekonominë e vendit.

Së fundmi, vendi zëvendësoi kreun e Bankës Qendrore dhe emëroi një ministër të ri të Thesarit dhe Financave.

Shpërndaje